Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı  Prof.Dr. Cengiz Işık, antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan ve yaklaşık bin  300 yıllık geçmişi olan mozaiklerin güneşten zarar görmemesi için özel  brandalarla korunduğunu söyledi. Prof. Dr. Işık, Kaunos Antik Kenti‘ndeki kazıların başladığını  belirterek, ‘‘Kazılarda Dalaman‘dan gelen 15 işçimiz çalışıyor, bunlar bize  yeterli geliyor. Çünkü, ‘arkeoloji vur kazmayı çıksın değil‘. Az kişiyle, hiç bir  şeyi kaçırmamak için çok az işçiyle çalışıyoruz. Aslında toplam 60 kişi olacağız  ama programı bitiren gidecek ve yerine programı başlayanlar gelecek‘‘ dedi.

Kaunos‘ta daha çok korumaya yönelik çalıştıklarına işaret eden Işık,  ‘‘Kaunos Antik Kenti‘ni ‘Arkeo Park‘ durumuna getirmeye çalışıyoruz. Kazıları  minimal düzeye indirmeye çalışıyoruz. Eserleri koruyamadıktan sonra açığa  çıkarmanın hiç bir anlamı yok. Kaunos‘ta yüzde 70 bilimsel sonuçlara sahibiz. O  nedenle gelecek nesillere, genç kuşaklara rezerv alanlar bırakmak istiyoruz‘‘  diye konuştu.

Her yıl minimal ölçekte ama çok özel şeyler yaptıklarını anlatan Prof.Dr.  Cengiz Işık, şöyle konuştu: ‘‘Kubbeli Kilise çok özel bir kilisedir. En erken ayağa kalkmış  kiliselerden bir tanesidir. Bunun güneyine, kuzeyine daha sonra ilave edilen  küçük şapeller (küçük kilise) var. Şapellerden güneyde olanının zemini mozaik.  Kendi dönemi için çok özel ve güzel bir mozaik. Yaklaşık bin 300 yıllık bir  geçmişi var.

Mozaiklerin zarar görmemesi için özel brandalar kullanıyoruz, bu  brandalar güneşin mozaiklere zarar vermesini önlüyor. Ayrıca, ziyaretçilerin  mozaikleri yakından görmesi için ahşap teraslar yaptırdık. Ziyaretçiler, bu  brandların gölgesinde mozaikleri yakından inceliyorlar. Kışın branda alınıyor ve  mozaiğin üzerine özel bir kumaş olan ‘jeo tekstil‘ malzemesi seriyorlar ve kumla  kaplıyorlar. Kışın koruma altında yazın ise Kaunos‘un ziyaretçilerine açık.‘‘.

Muhabir: Haber Merkezi