Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı Balyoz Planı davasının davanın 14. duruşması dün yapıldı. Duruşmayı sanıklara destek amacıyla 11 CHP'li milletvekili de izledi. Duruşmaya ÖZGÜRDER ile gazeteci Abdurrahman Dilipak da müşteki müdahil olarak katıldı.
''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 157'si tutuklu 196 sanıklı davanın 14. duruşması dün Silivri Cezaevi Yerleşkesinde yapıldı.
163 kişi hakkında tutuklama kararı verilmesi ve bu kararın 157 kişi hakkında uygulanmasından sonra yapılan ilk duruşmaya Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan, Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu tutuklu 155 sanık ile 29 tutuksuz sanık katıldı. Tutuklu sanıklar Cemal Temizöz ile Mehmet Yoleri ise duruşmaya gelmedi.
Müdahiller Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Başkanı Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen'in avukatı Necip Kibar ile Abdurrahman Dilipak'ın avukatı Salih Dövücü de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve baro temsilcilerinin yanı sıra aralarında Nur Serter ve Şahin Mengü'nün de bulunduğu 11 CHP milletvekili de izleyiciler arasında yer aldı.
Duruşmada iddianame sırasına göre sanıkların yoklamasına başlandığı sırada, Çetin Doğan ve Özden Örnek'in isimleri okunurken izleyiciler alkışladı. Bunun üzerine, başkan, duruşmaların aleni olduğunu ve izleyicilerin alındığını belirterek, ilgili CMK hükümlerini hatırlattı.
Mahkeme başkanı, ardından haklarında yakalama kararı bulunan sanıklardan Hakan Akkoç, Mehmet Alper Şengezer, Bahtiyar Ersoy ve Nedim Ulusan'ın yurt dışındaki görevlerinden dönerek dün akşam İstanbul Merkez Komutanlığına teslim olduklarını söyledi.
Bu kişilerin sabah Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gönderildiğini ancak davanın bu salonda duruşması olduğu için Silivri'ye yönlendirildiklerini belirten başkan, bu sanıklar gelene kadar duruşmaya ara verdiklerini açıkladı. Bu arada, sanık avukatlarından Oğuz Kayıran, mahkemenin bağımsızlığına gölge düştüğü gerekçesiyle heyetin çekilmesini talep etti. Öte yandan, tutuklu sanıklar salona alınmaları sırasında izleyiciler tarafından alkışlandı. İzleyicilere el sallayan bazı sanıkların birbirlerine sarıldıkları, bazılarının ise ''Vardiya bizde, gönlümüz sizde, her neredeyse kalbimiz sizle'' diye şarkı söylediği görüldü.
Tututkul sanık Çetin Doğan:
Savunmuyorum, iddia ediyorum
''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin görülen davanın tutuklu sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, ''Ben burada konuşacağım. Bu bir savunma değil iddianame olacaktır'' dedi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Mahkeme heyeti Başkanı Ömer Diken, Çetin Doğan'a haklarını hatırlatarak, ''Savunma yapacak mısınız?'' diye sordu. Doğan da, ''Ben burada konuşacağım. Bu bir savunma değil iddianame olacaktır'' dedi. Rahatsızlığı nedeniyle yakalama kararının çıkarıldığı duruşmaya katılamadığını, mahkemenin kararının ardından Beşiktaş'taki adliyeye gittiğini ifade eden Doğan, ancak orada savunma yapmak istemesine rağmen savunmasının alınmadığını anlattı.
Ancak mahkemenin, bugün yurt dışından gelen sanılara yakalama kararını okurken savunma yapıp yapmayacağını sorduğunu belirten Doğan, ''Bugün yaşananlara bakınca doğrusu, kuşkuya düştüm. Çünkü mahkeme yurt dışından gelen sanıklara tutuklama kararını okurken bir diyecekleri olup olmadığını sordu. Kendi isteğimle gidip Beşiktaş'ta teslim oldum. Orada yapılan mahkemede savunma yapmak istediğimi söyledim. Ancak mahkemeniz buna izin vermedi. O sırada yanımda avukatlarım da vardı. Acaba ben davanın bir numaralı sanığı olduğum için mi bana bu ayrıcalığı yaptınız?'' diye konuştu.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



