Anayasa Mahkemesi, önemli bir karara imza attı ve ‘‘Yapı Denetim‘‘ yasasındaki bir maddeyi iptal etti.

Bu kararla artık 200 metrekarenin altında olan 2 katlı müstakil binalar da, yapı denetimine tabi olacak, inşaat kalitesi, mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri denetlenecek. Büyük Marmara depreminden sonra 2001 yılında bir yasa çıkarılmış ve yapılan tüm binalar için yapı denetimi zorunlu hale getirilmişti. Ancak 2004 yılında, o zaman AKP Grup Başkanvekili olan bugünün Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu yasanın bir maddesini değiştirdi.

Denetim dışına çıkarıldı

Teklif TBMM‘de kabul edilince, bodrum hariç 2 katlı ve 200 metrekareyi geçmeyen müstakil binalar için yapı denetim şartı kaldırıldı.  Böylelikle bina maliyetinin yüzde 3‘ü oranında verilen yapı denetim masrafı da ortadan kalktı. 30 Haziran 2004‘de yapılan bu değişikliğin ardından 7 yıldır da, bu tür binalar denetim dışı kalarak yükseldi.

Faruk Çelik ve AK Partililer bu yasayı ‘‘İnşaat sektörünün önü açılacak, dar gelirlilerin konut sorunu çözülecek. Bu yapılar, sahipleri tarafından kendi mesken ihtiyaçları için yapıldığından, kurallara uygun olmasına özen gösterilecek‘‘ diye savundu. Teklifin TBMM‘deki görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan CHP milletvekili Nuri Çilingir, ‘‘Ben 32 yıllık inşaat mühendisiyim, 200 metrekare bir binanın maliyeti bugün için 80 milyar liradır. Yapı denetimi bedeli ise 2 milyar 400 milyar liradır‘‘ dedi ve 80 milyar harcayarak ev yaptıran bir kişinin denetiminden kaçmasına neden olacak teklife karşı çıktı. Ama teklif AKP oylarıyla benimsendi.

Muhabir: Haber Merkezi