milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

26 MAY 2012 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY
  • YELKENLER İNDİRİLDİ
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • SAADET PARTİSİ GAZZE'DE YETİMHANE İNŞA EDECEK
  • İKTİDARDA FİGÜRAN ÇATLAĞI
  • HALKIMIZ GÖSTERİLENE DEĞİL, GİZLENENE BAKSIN
  • YASA GERİ ÇEKİLSİN

Anadolu Kaplanları'ndan Afrika çıkarması

23 OCAK 2012
PZT 01:45

[-] Normal [+]
  • Ekonomi
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu(ANFED), Çoğunluğu Ankara, Kayseri, Samsun ve Konya'da faaliyet gösteren 180 firma ile Afrika çıkarması yaptı.

  • Anadolu Kaplanları'ndan Afrika çıkarması -
Önce Tunus ardından Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirilen ekonomik forumlarda Türk sanayiciler, Afrikalı işadamları ile ortak yatırım ve ticaret yolları aradı.

ANFED öncülüğündeki Türk işadamlarının ilk durağı, seyyar satıcı Boazizi'nin kendini yakarak Arap baharı'nı ateşlediği Tunus oldu. Tunuslu işadamlarıyla buluşmanın sağlandığı bu önemli toplantıya Tunus Ekonomik Yatırımlar Bakanı Riyad Bin Tayyib de katıldı. Tayyib, ülkesinin yeni dönemdeki ekonomik adımlar çerçevesinde Türkiyeli sanayicilerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Anadolu sanayicilerinin Afrika çıkarmasındaki ikinci önemli durağı Senegal'in Başkenti Dakar oldu. Stratejik konumu ve ekonomik potansiyeli ile Batı Afrika'nın yükselen yıldızı olarak bilinen Senegal, Afrika'nın giriiş kapısı olarak nitelendiriliyor. Senegal Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen ekonomik işbirliği toplantısına Senegalli işadamlarının ilgisi yoğun oldu. Toplantıya Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül'de katıldı.

AFRİKA'DA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Ev sahibi Senegal Ticaret Odası Başkanı Mamadou Nıang, iş formunun açış konuşmasında Senegalli işadamlarının Türkiye'yi yakından izlediklerini belirtti. Nıang, "Batı Afrika'da yapılacak çok şey var. Sizleri bekliyoruz. Bu toplantı, önemli anlaşma ve yatırımlara vesile olacak" dedi. Türkiye-Senegal İşadamları(Kardeşlik) Derneği Başkanı Makhary Dıakhate, işadamlarının ilişkileri geliştirerek ülkeler arasında köprü olması temennisinde bulundu. Sivil toplum örgütleri olarak kıtalararası ticareti önemsediklerini söyleyen Türk heyeti temsilcisi ASAD Başkanı Şahin Altuntaş ise  ticaretle başlayan ilişkilerin kalıcı dostluklar doğurduğuna değindi. "Uzun soluklu ilişkiler geliştirmeye geldik. Ortak projeler üretmeyi ve birlikte paylaşmayı öğreneceğiz." Dedi. Altuntaş, TUSKON'un bugüne kadar Senegal'e bin üyesinin geldiği ve yatırımlara başladıkları bilgisini de verdi.
Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül de, Türkiye'nin Afrika açılımının ekonomisinin büyüklüğünü gösterdiğini hatırlattı. Senegal'le ticaret hacminin göreve geldiği bir yıl içinde 85 milyon dolardan 140 milyon dolara çıktığı bilgisini verdi. Büyükelçi, "Sizin bu gelip gitmeleriniz rakamı büyüyecektir. Ekonominiz güçlü ise diplomaside de güçlüsünüz. Azimle bu coğrafyalara yelken açan siz işadamlarını kutluyordum." Dedi. Senegal Ticaret Bakanı Danışmanı İsmaila Diop ise toplantının yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. Türk heyetine "Senegal pazarı sizlere açık. Yatırımcılara özel muafiyetler tanıyoruz" diye seslendi. Batı Afrika Ekonomik Topluluğu bünyesinde 260 milyon insanın yaşadığını vurgularken  büyük pazara işaret etti. Diop, "Ülkenizde yatırım yapmak, bu nüfusa ulaşmak demektir.  Burada ihtiyacınız olduğunda bizi yanınızda göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül, Dakar'da bulunan heyete akşam yemeği verdi. Büyükelçilik ikametgahı bahçesindeki yemekte, Senegal'deki Yavuz Selim Türk Koleji örgencilerinin gerçekleştirdiği gösteri ilgiyle izlendi.
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir'in de yer aldığı heyet Senegal'de faaliyet gösteren Yavuz Selim Öğretim Kurumları tarafından yaptırılan yeni kolejin açılışına katıldı.
Senegal'de ilk okulun 1997 yılında açıldığını belirten Yavuz Selim Eğitim Kurumları Genel Müdürü Adnan Demir, 7 öğrenci ilen başlayan eğitim faaliyetlerinin şu an 7 okul ve 1700 öğrenci ile devam ettiğini kaydetti.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ekonomi bölümü’nde 23.01.2012 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: MUSTAFA YILMAZ/SENEGAL / Türkiye
  • tags Etiketler: anadolu, kaplan, afrika,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ekonomi

    1. Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri
    2. Otomobil satış noktalarımız bizim halka dönük yüzümüz
    3. Türk yatırımcısını savaş bile yıkamayacak
    4. Memurlara maaş farkı ve gecikme zammı verilecek
    5. KOSGEB'den ABD çıkarması
    6. Bol keseden laf var
    7. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    8. Fransa'yı topa tuttu
    9. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    10. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
  • Diğer

    1. ''Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm Projesi''
    2. Dustur: "Mübarek'in Başbakanı Mısır'a cumhurbaşkanı mı olacak?"
    3. Niyet varsa bir hafta içinde bile anlaşılabilir.
    4. Ölü sayısı 30'a yükseldi
    5. BM gözlemcileri Hula'ya gidiyor
    6. Eşşebab örgütünden, daha yoğun savaşma tehdidi
    7. Davutoğlu, Malmström ile vize muafiyetini görüştü
    8. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım İtalya'ya geldi
    9. Böğürtlen, üreticisini sevindiriyor
    10. Bombalı saldırıda yaralananlardan 11'i taburcu edildi
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Midyat'a Vatikan kolonisi!
    3. Yelkenler indirildi
    4. Memura yüzde 3,5 Cargill'e yüzde 35
    5. Bu olacak Ayasofya!
    6. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    7. Üşütmeye Karşı Etkili (Ciğerotu)
    8. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    9. Aynı aşk ve heyecanla
    10. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Dedem döneminde dini kitap toplatılmış
    5. Saraybosna Film Festivali Çocuklar'la açılacak
    6. Yarım yüzyılda Burhan Doğançay
    7. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
    8. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    9. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    10. Çin'den Pentagon'un raporuna tepki
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek