milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

07 ŞUB 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • GÜN ORTASINDA CAMİLERİ YAKTILAR
  • MERSİN'DE MUHTEŞEM MİLLİ GAZETE GECESİ
  • "ERBAKAN'IN ETKİSİ HİÇ BİTMEYECEK"
  • BATILIN HÂKİM OLDUĞU YERDE, SAADET OLMAZ
  • BU KAFAYLA YERLİ OTO HAYAL
  • ERBAKAN'IN YERLİ OTO ÇABASINI UNUTMAYIZ
  • TÜRKİYE DAHA ETKİLİ OLMALI
  • KANAYAN YARA KEŞMİR
  • İSTİKLAL MAHKEMELERİ KAYITLARI YAYINLANSIN!
  • KEŞKE ÖNCE DEVLET GİTSEYDİ

AKP yan çiziyor

30 HAZİRAN 2009
SAL 03:10

[-] Normal [+]
  • Medya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Diaspora ve lobi ateş püskürüyor. Türkiye ise sürekli Azerbaycan'dan ve Karabağ'dan bahsediyor. Washington'dan bakınca Ermenistan siyasi cesaret ve vizyon gösterdi, Ankara ise çark etti. Başbakan Erdoğan, Karabağ'da çözüm ve Azerbaycan'ın tatmin edilmesini önkoşul haline getirdi. Bu mesele nedeniyle yönetim ve Obama Türkiye'ye kırgın.

  • AKP yan çiziyor -

Ankara ve Washington arasında Obama ziyaretinden sonra başlayan balayı yavaş yavaş yerini tekrar ciddi sorunlara bırakmaya başladı. Bu sorunları 3 ana başlık altında toplamak mümkün. Birinci ve en önemli sorun, Ermenistan ile normalleşme sürecinin tıkanmış olması. İkincisi Türkiye'nin AB konusunda yeterince istekli gözükmüyor olması. Üçüncü ve en yeni sorun ise Ankara'nın İran seçimlerine verdiği tepkide sınıfta kalmış olması.

Ermenistan ile ilişkilerin normalizasyonu meselesinden başlayalım. Bilindiği üzere Ankara ve Erivan 22 Nisan 2009'da -yani Ermeni soykırımını anma günü 24 Nisan'dan sadece iki gün önce- bir anlaşma imzaladılar. Normalizasyon sağlanacak, yani sınır açılacak ve diplomatik ilişki kurulacaktı. Bu anlaşma Washington'u memnun ederken, Ermeni diasporasını öfkeden köpürttü. Nasıl olur da Erivan Türkiye'nin soykırımı tanımasını önkoşul yapmadan Ankara ile diplomatik normalizasyona karar verebilirdi? Bu 22 Nisan anlaşmasından iki gün sonra beklenen oldu. Türkiye'yi rencide etmek istemeyen Beyaz Saray 24 Nisan açıklamasında "soykırım" kelimesini kullanmadı. Ermeni lobisi hemen "Erivan bizi sattı, Obama bizi aldattı" edebiyatına başladı.

Washington buna aldırmadı. Obama için önemli olan Ermenistan ve Türkiye arasında bir an evvel sınırın açılmasıydı. Ama aradan aylar geçmiş olmasına rağmen sınır açılmadı, normalizasyon olmadı. Peki neden? Sınırın açılmasını kim istemiyor? Washington'dan bakınca U dönüşü yapan Ankara oldu. 22 Nisan anlaşma metninde Karabağ meselesi önkoşul değildi. İşin özü şuydu: Ermenistan soykırım konusunu, Türkiye ise Karabağ meselesini önkoşul olarak dayatmadı. Anlaşma bu sayede sağlandı.

Ama şimdi AK Parti yan çiziyor. Karabağ birden yeniden önkoşul oldu. Sınırın açılması bu konuya endekslendi. Ermenistan ise ortada kaldı. Sarkisyan hükümeti hem içerde hem de dışarıda yalnız kaldı. İktidar ortağı koalisyondan ayrıldı. Diaspora ve lobi ateş püskürüyor. Türkiye ise sürekli Azerbaycan'dan ve Karabağ'dan bahsediyor. Washington'dan bakınca Ermenistan siyasi cesaret ve vizyon gösterdi, Ankara ise çark etti. Başbakan Erdoğan, Karabağ'da çözüm ve Azerbaycan'ın tatmin edilmesini önkoşul haline getirdi. Bu mesele nedeniyle yönetim ve Obama Türkiye'ye kırgın. En önemlisi Türkiye artık inandırıcı olmaktan çıktı. Bunun bedeli bir sene sonra ABD Kongresi'nde soykırım yasa tasarısının onaylanması olabilir.

İlişkilerde ikinci mesele AB konusunda Ankara'nın heyecansızlığı. Obama asıl sorununun Avrupa olduğunun farkında. Zaten bu nedenle her fırsatta Sarkozy ve Merkel'e Türkiye lehine lobi yapıyor. Ama aynı zamanda Türkiye'nin de dört elle AB davasına sahip çıkmasını bekliyor Amerika.

Anayasa değişikliği, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması ve en önemlisi Kıbrıs konusunda ilerleme bekleniyor. Türkiye ise bu konular açıldığında hep "Biz yapacağımız her şeyi yaptık, top karşı tarafta" demek dışında bir alternatif söylem sergilemiyor. Bu gidişle Türkiye'nin AB konusundaki heyecansızlığından bıkan Washington kendisi de Ankara lehine lobi yapmaktan vazgeçebilir.

Üçüncü konu ise İran. Türkiye'nin tıpkı Rusya ve Çin gibi hiç vakit kaybetmeden Ahmedinecad'ın hile kokan seçim zaferini tebrik etmesi Washington'da memnuniyet yaratmadı. Türkiye dosyasına hâkim önemli bir diplomatın ifadesiyle "Tahran sokaklarında kan dökülürken, bölgenin en demokratik ülkesi olan Türkiye'den insan hakları, demokrasi ve adalet adına daha dengeli bir söylem beklerdik."

Özellikle Avrupa basınına verilen bir mülakatta kullanılan "biz taraf tutmayız ve İran'ın içişlerine karışmayız" söylemi ilerde Türkiye'de benzer bir anti-demokratik gelişme yaşandığında bize ABD tarafından hatırlatılabilir. Şimdiden uyaralım. Dış politikada realizm ve realpolitik çok önemli. Ama Türkiye gibi bir ülke realizm ve demokrasi arasında daha normatif bir balans ayarı yapmalı. Sonuçta Obama yönetimi ile balayı yavaş yavaş bitiyor ve sorunlar su yüzüne çıkıyor.

(ÖMER TAŞPINAR / SABAH)

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Medya bölümü’nde 30.06.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: akp, diaspora, türkiye, ab,
benimde söyleceklerim var

yorumcular

toplam 2 yorum|yorum rssrss

  • akp

    bu akp varya sahte hocaların ve amerika güdümlü yayın organlarıyla bu ülkenin başına geldi çok iyi reklam yaptı bizde saf çok bi lafla adam bile öldürürüz.oyların gittiğini seziyorlar ve davosta nasıl şov yaptıysa başbakan gene şov yapıyorlar dostlarıyla yani abd ve israille sürtüşülürse bu kesin danışıklı dövüş olur hiç bir sömürücü ülke akp nin bu ülkenin başından gitmesini istemez çünkü bunlar kukla oyna deyince oynuyorlar.bu ülkenin başına milli değerleri olan bir adamın geçmesi şart kendi payıma bugün cihat var dense israilin füzesinin önüne islam savunucusu olarak dikilirim..

    hak yolcusu | KatılıyorumKatılmıyorum (6.7/10 puan) | 08 Temmuz 2009 08:19

  • akp

    İŞİN İÇİNDE AKP Mİ VAR BATMAYA KAYBETMEYE TAVİZLER VERMEYE MAHKUMSUNUZ EEE YAHUDİDEN CESARET ÖDÜLÜ ALMANIN BEDELİ ÖDENECEK

    vatansever | KatılıyorumKatılmıyorum (6.7/10 puan) | 30 Haziran 2009 23:31

Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Medya

    1. İlkeli ve ölçülü yayın yapmak medyanın görevidir
    2. Ajanslardan ortak deklarasyon
    3. İnternet medyasına sarı basın kartı
    4. GAP kendini amorti ediyor...
    5. TMSF, Cine 5'in El Cezire'ye devrini tamamladı
    6. Konya Tv, uydu yayınına geçti
    7. "Basın özgür olmalı ancak kontrolsüz güce de dönüştürülmemeli"
    8. Diyanet, 'tüketim ahlâkı'nı kapak yaptı
    9. Murdoch'un gazetelerine inceleme
    10. Murdoch: Daha güçlü çıkacağız
  • Diğer

    1. Kahramanmaraş’ta Olimpiyat rüzgarı!..
    2. SGK'da otomatik icra sistemi başladı
    3. Türkiye, kaçırılan 11 İranlıyı serbest bıraktırdı
    4. Pakistan'da patlamada ölenlerin sayısı 18'e yükseldi
    5. Sigara içen erkek daha çabuk bunuyor
    6. Gençliğin en büyük endişesi işsizlik
    7. Çin'de tekne battı: 9 kişi boğuldu
    8. Afet ilan ettireni yolda!
    9. Gün ortasında camileri yaktılar
    10. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
  • Çok Okunanlar

    1. Cinayet şebekesi
    2. Bu kafayla yerli oto hayal
    3. Zina serbestken nasıl dindar nesil yetiştirilecek?
    4. Gün ortasında camileri yaktılar
    5. Erbakan'ın yerli oto çabasını unutmayız
    6. İstiklal Mahkemeleri kayıtları yayınlansın!
    7. Hakkınızı helal edin, zorla yaptırdılar
    8. Kanayan yara Keşmir
    9. Onlar Allah'a güveniyorlardı
    10. Kendi kendini yalanladı
  • Çok Yorumlanan

    1. Eski dost düşman olmaz
    2. Yargılamadan düşünün
    3. Soğuk hava yüz felcine yol açıyor
    4. Kuşbakışı Muğla Fotoğrafları sergisi
    5. Vakıf müzelerine ziyaretçi akını
    6. AKM restore edilecek
    7. TT'den Ankara'ya iletişim kulesi
    8. Hat sanatı üstadının 800 yıllık şaheseri
    9. (İMOB), beş günlük ziyaretçi trafiğinin ardından bugün sona eriyor
    10. Özelleştirme İdaresi'nden "şeker" gibi açıklama
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek