TAŞKENT - Tacikistan‘ın başkenti Duşanbe‘de 2 gün devam eden Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği KOnferansı (RECCA-V) 5. Toplantısı sona erdi.

Konferansın kapanış töreninde konuşan Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, toplantıya katılan 46 ülke ve 30 uluslararası kuruluş temsilcilerine teşekkür ederken, söz konusu konferansta Afganistan konusunda önemli adımlar atıldığını belirtti.

Zarifi, konferans boyunca yapılan oturum ve komisyon çalışmalarında, İstanbul‘da yapılan RECCA-IV Konferansında alınan kararların icrası ve perspektifleriyle ilgili konuların da ele alındığını hatırlatarak, ayrıca Afganistan‘ın kalkındırılması ve ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik yapılacak çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Konferans çerçevesinde, bilimsel sempozyumun ve İş Forumunun da gerçekleştirildiğini anımsatan Zarifi, bu çerçevede düzenlenen sergide ise Afganistan‘ın ekonomik potansiyeli ve doğal kaynakları hakkında bilgi verildiğini belirtti.

2 gün devam eden konferansın ardından Duşanbe Deklarasyonu‘nun kabul edildiğini ifade eden Zarifi, söz konusu deklarasyonun, Afganistan‘da ve bölgede barış ve kalkınma, istikrar ve güvenliğin pekişmesine, bir de bölgesel işbirliği ve ticaretin artmasına hizmet edeceğini vurguladı.

Zarifi, Afganistan için çok önemli olan bu dönemde, Duşanbe Deklarasyonu‘nun, bu ülkenin dostları arasında yer alan ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından da destekleneceğine umut ettiğini kaydederek, bu çerçevede, ülkesinin Afganistan‘da barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasından yana olan tüm ülke ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı‘na, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman‘ın da aralarında bulunduğu 46 ülke ve 30‘dan fazla uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri katılırken, başkent Duşanbe‘de 2 gün süren söz konusu konferansı yerli ve yabancı 300‘den fazla gazeteci takip etti.

Muhabir: Haber Merkezi