Bir tas yemek ve biraz su bulabilmek için çevre kentlerden genellikle yürüyerek başkente gelen halkın geçici hükümet tarafından yerleştirildiği Hayat Kampı, Somalililerin geleceğe biraz daha umutla bakmalarını sağlıyor.
Türk Kızılayı'nın Mogadişu'daki Hayat Çadır Kenti, halkın yemeğe, suya ve yatağa kavuştuğu önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Bir tas yemek ve biraz su bulabilmek için çevre kentlerden genellikle yürüyerek başkente gelen halkın geçici hükümet tarafından yerleştirildiği Hayat Kampı, Somalililer'in geleceğe biraz daha umutla bakmalarını sağlıyor.
Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibince (UMKE) sağlık hizmetinin de sunulduğu kampta Somalililer her fırsatta yapılan yardımlardan dolayı Türkiye'ye minnettarlıklarını dile getiriyor. Zor şartlara rağmen yüzleri biraz da olsa gülmeye başlayan Somalililer'in Türk yetkilileri gördüklerindeki ''şükran Türkiye'' sözleri kampta yankılanıyor.
Kampta yaşayan 45 yaşındaki Hamsei Aden, yaklaşık 350 kilometre uzaklıktaki Demai kentinden açlık ve kuraklık nedeniyle başkente geldiğini belirtti. Hayvancılıkla uğraştığı toprakları su ve yiyecek kalmamasından dolayı terk ettiğini dile getiren Aden, genellikle yürüyerek geçen zorlu bir yolculuğun ardından Hayat Kampı'na yerleştirildiğini bildirdi. Burada yemek ve sağlık hizmeti alabildiğini dile getiren Aden, ''Türkiye'ye yaptığı yardımlardan dolayı minnettarız. Bu zor şartlarda geleceğe umutla bakmamızı sağladılar'' dedi.
Haggie Hassan Besir ise kuraklık nedeniyle hayvanlarının yem bulamadığını ve öldüğünü belirtti. Bu nedenle kendisinin de evini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Besir, Mogadişu'ya göç ettiğini anlattı. Uzun süren bir yolculuk sonrası hükümetin kendisini Türk Kızılayının kampına yerleştirdiğini ifade eden Besir, çok uzaklardan gelen yardımların kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. ''Önce Allah'a sonra Türkiye'ye şükürler olsun yiyeceğe kavuştuk'' diyen Besir, yapılacak yardımlarla ülkesinin sorunlardan kurtulabileceğine duyduğu inancını dile getirdi. 6 aylık hamile Kaddice Osuman ise çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Birçok insan gibi yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Osuman, ailesiyle bazen hayvanların çektiği araçlara binerek bazen de yürüyerek çıktığı yolculuğun ardından Mogadişu'ya ulaştığını anlattı.
Hükümet yetkililerinin ailesini çadır kente yerleştirmelerinin ardından bazı sıkıntılarının ortadan kalktığını belirten Osuman, burada sağlık hizmetine ve gıdaya kavuştuklarını belirtti.
Türk yetkililerin kamptakilerle yakından ilgilendiğini ifade eden Osuman, Türkiye'den gönderilen yardımlar sayesinde hayatlarını sürdürebildiklerini söyledi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



