Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, askeri işbirliğini ele almak üzere Rusya‘ya geldi. Rusya ziyaretine başkent Moskova‘da dün akşam üniversite öğrencileriyle buluşarak başlayan Chavez, ABD‘yi küçük devletleri yutan bir yılana benzetti ve dünyanın en büyük gücü ABD‘yi ‘‘dünyanın başlıca teröristi‘‘ olarak niteledi.

Chavez, ‘‘ABD, bütün dünyayı kontrol etmek istiyor, ama Yankee imparatorluğu yıkılma yolunda. Önümüzdeki yıllarda yıkılacak‘‘ diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin‘i öven Chavez, ‘‘Putin ve Medvedev, arkalarında sadece Rusya için değil, bütün dünya için büyük bir miras bırakacak‘‘ dedi. Askeri kaynaklar, bugün Medvedev ve Putin ile bir araya gelmesi beklenen Chavez‘in helikopter, zırhlı birlik araçları ve denizaltıların yanı sıra T-72 ve T-90 tankları almaya çalışacağını söylüyor.

Chavez‘den birlik kurma önerisi

Bu arada, Venezüella lideri Hugo Chavez Rusya ziyareti öncesi Aşkabat‘ı Rusya ve İran‘la birlikte Gaz-OPEC‘i kurmaya davet eden Chavez, gerçekleştirdiği Minsk temaslarında da bazı önerilerde bulundu. Chavez, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko‘yu Sovyet tarzı birlik kurmaya çağırdı.

Yeni birliğin sadece Sovyet ya da sosyalist olmaması gerektiğini iade eden Chavez, "Burada ülkeler kendi içinde özgür olmalı. Ancak bir çatıda birleşmeli" dedi. Konunun detaylarının Lukaşenko ile daha sonra görüşüleceğini ifade eden Chavez, stratejik ortaklığa vurgu yaptı. Chavez‘in Moskova temasları çerçevesinde petrol, doğalgaz ve silah alım anlaşmalarını içeren 10 ayrı anlaşmanın parafe edileceği kaydediliyor.

Muhabir: Haber Merkezi