Anayasa değişik paketi referandum oylamasında 'evet' sonucunun çıkması, sivil toplum kuruluşlarının harekete geçirdi.
Kendilerini 78'liler Girişimi olarak tanımlayan bir grup Sultanahmet Adliyesi'ne gelerek 1980 darbesini yapan üst düzey askeri yetkili ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Yaklaşık 20 kişilik grup, Sultanahmet Adliyesi önüne gelerek önce basın açıklaması yaptı. Çeşitli parti ve sivil toplum kuruluşlarına üye olan gruptakiler 1980'de yapılan darbe ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmak için geldiklerini belirterek basın açıklamasını okudu. Grup adına açıklamayı okuyan Nimet Tanrıkulu, darbecilerin yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını ve referandumun ardından sivil bir anayasa hazırlanması konusunda harekete geçilmesini istedi.
Suç duyurusu için hazırlanan dilekçede Tanrıkulu ile birlikte 5 kişinin ve diğer başvuru sahiplerinin isimlerinin bulunduğu belirtildi. Suç duyurusu dilekçesinde dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun, eski Başbakanlardan Bülend Ulusu gibi isimler yer aldı.
"30. yılında 12 eylül darbesiyle hesaplaşıyoruz" yazılı pankart taşıyan grup üyeleri "paşa paşa yargılanacaklar" şeklinde slogan attı.
Dilekçede suç olarak "Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak ve sair hukuka aykırı eylem ve işlemler" ifadesi yer aldı. Suç tarihi olarak da "12 Eylül 1980 ve devamı" ifadesi yer aldı.
Dilekçede ayrıca yazılı eylem ve sebeplerle şüphelilerin hapis cezası ile cezalandırılması için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılması istendi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



