milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

26 MAY 2012 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY
  • YELKENLER İNDİRİLDİ
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • SAADET PARTİSİ GAZZE'DE YETİMHANE İNŞA EDECEK
  • İKTİDARDA FİGÜRAN ÇATLAĞI
  • HALKIMIZ GÖSTERİLENE DEĞİL, GİZLENENE BAKSIN
  • YASA GERİ ÇEKİLSİN

571'in minik sırrı!

03 OCAK 2009
CMT 00:00

[-] Normal [+]
  • Kültür
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz
  • 571'in minik sırrı! -

Albümde yer alan eserleri titizlikle seçtiklerini belirten sanatçı eşinin de desteğiyle grubun büyüdüğünü, konserlerin ise büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

İsmail Uslu, daha çok tasavvuf müziği ağırlıklı çalışmalara yönelmiş bir isim. İki albümü var. Uslu son çalışmasında bir farklılık yapmış ve ilgilisinin karşısına ilginç bir projeyle çıkıvermiş. Grup 571'le çalışmalara başladı ve geçtiğimiz yıl ilk albüm çalışması ortaya çıktı. Sanatçı yönünün yanı sıra eğitimci yönünü de bu albümde ortaya koyan Uslu, çocuklarla geçen iç içe yaşamında sonsuz sevginin önemine ağırlık veriyor.

Minik ellerle gerçekleşen ilk albümde peygamber efendimizin anlatıldığı esere yer veren sanatçı, çocukların yanı sıra büyüklere de hitap etmeyi amaçlıyor. Namazla ilgili eser ise küçük yaşlarda namaz bilinci vermenin gerekliliğini ortaya koyuyor. "İnsanların namaz kılmakta çok zorlandığı" bir dönemde olduğumuzu hatırlatan Uslu'ya göre ailede namaz bilincine vurgu yapmanın, namazı sürekli hatırlamanın ve kılınmasına vesile olmanın önemi çok büyük. Albümde peygamberlerin ele alındığı hareketli eser ise Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen 25 peygamberden bahsediyor. Çocuklar eseri söylerken yerlerinden duramıyorlarmış ve peygamberlerin isimlerini tek tek sayabiliyorlarmış. Bir eğitimci gözüyle de şunu söylüyor Uslu: "40 dakikalık dersin 4 dakikalık özeti gibi bu çalışma."

Amacımız sağlam nesiller yetiştirmek

Eserleri hazırlarken çocukların ağırlıklı olarak kullandığı ifadelerden yola çıkan sanatçıya göre, çocuk dili kullanıldığında çocuklar daha iyi anlıyor ve beğeni düzeyi yükseliyor. Anonim ilahileri de çocukların dilinden dinleyiciye aktaran Uslu, çocukları bilindik melodilerle yakalamanın önemine de işaret ediyor.

Bir yıl gibi bir süre albümde okunacak eserlerin ve ilahilerin çalışmalarını yaptıklarını söyleyen İsmail Uslu, ilk şarkıları olan "571'de Bir Güneş Doğdu"nun hikayesini şöyle anlatıyor: "İlk şarkımız zaten belliydi; 571'de Bir Güneş Doğdu. Bu arada ilk çocuğu tespit ettim. Dilek o sıra 10 yaşında idi. Çok güzel söylüyordu eseri. Çalışmayı koreografilerle süsledik. Eşim Dilek Uslu devreye girdi, sanat yönetmenliğini yaptı, estetiğe çok önem verdi, görsel yanını oldukça detaylandırdı. Çocuklara olan yakınlığı, onlarla kurduğu iletişim işimi oldukça kolaylaştırdı."

Çocukların hem öğretmeni hem de ablaları gibi olduğunu ifade eden Gülay Hanım, "Sürekli beraberiz. Aslında biz bir aileyiz. Çocukların her biri ayrı bir dünya. Onlarla beraberken her gün yeni keşiflere çıkıyorsunuz. Biyolojik olarak iki çocuğum var ama, hepsi benim çocuklarım gibi oldular" açıklamasını yapıyor.

Manevi, ahlaki değerlerimizi küçük dimağlara yerleştirebilmek ve gelecek yıllara sağlam nesillerin yetişmesini sağlamak, doğru ve güzel insanlar oluşturmak en büyük amacımız değerlendirmesinde bulunan İsmail Uslu, müziğin büyüsünün kolaylaştırıcı bir adım olduğunun altını çiziyor.

Engelli Furkan "engelleri aştı"

Grup 571'in ortaya çıkmasında Uslu ailesinin iki çocuğunun payı büyük. İsmail Uslu'nun keşfi şöyle olmuş: "Önceki yıllarda katıldığım programlarda iki oğlumla birlikte sahne alıyordum. Biri 8 diğeri 9 yaşında idi. Namaz şiirini beraber okuyorlardı. Aralarında fazla yaş farkı olmadığı için ikiz zannediliyordu. Baktım benden fazla alkış alıyorlar, grubun oluşma vaktinin geldiğini anladım. Küçük oğlum da Grup 571'in elemanı. Zor şiirleri bile ezbere okuyabiliyor."

Çocukların hepsinin ayrı bir yeteneği olduğu bilgisini veren Uslu, ses uyumuna dikkat ettiklerini belirterek ekliyor: "Grup 571 sadece ilahi söylemiyor, 4 çocuğumuz çok güzel şiir okuyor. Çıktığımız programlarda "40Yaşındasın" , "Sol Yanım Acıyor" şiirlerini ezbere okuyorlar. Hele grubun -en miniği o bizim maskotumuz oldu diyor Gülay Hanım- Edanur'umuz Peygamberimizi anlatan 40 kıtalık bir şiiri ezbere okuyor. Bazen okurken yoruluyor çünkü henüz 6 yaşında."

Grupta yer alan miniklerle ilgili ise şu bilgileri paylaşıyor Uslu: "Kendi oğlum M. Enes , sonrasında Dilek, şiirleriyle Şeydanur grubun ilkleri. Gizem, Büşra, Betül, Melike, Seda, Serdar (ikisi kardeş ), Kübra, Rana, Safa, K. Muradiye, Furkan, Beyza ve Ali. Hepsinin gruba katılışının ayrı bir hikayesi var. Ama Furkan'ınki apayrı. Furkan klipte de gördüğünüz gibi engelli bir çocuk ama ben ona "engelleri aşmış" diyorum. Çünkü o gerçekten hiçbir engel tanımadan koşup geldi Grup 571'e ve hâlâ da grup çalışmalarında herkesten önce koşuyor, inanılmaz bir azmi ve yaşam enerjisi var. Hayat dolu ve mutlu bir çocuk."

Daha önce çalışmalarını Ankara'da sürdüren İsmail Uslu 4 yıldır İstanbul'da müzik çalışmalarını sürdürüyor. Çoğu kişi onları televizyon programlarından ve video paylaşım sitelerinden tanıyor. Çektikleri ilk klip Youtube'da 250 bin kişiye ulaşmış. "Peygamberler" klibinin ardından "Namaz" klibi hazırlanıyor. Bütün eserlere çekilecek kliplerle de albümün VCD'sinin yapılacağını söylüyor Uslu.

Çocuklara yönelik çalışmalara ilgi büyük. Bir de miniklerin sahne aldığını düşünürseniz ilgi daha da yükseliyor. Peki gruba katılmak isteyenler ne yapıyor? Uslu büyük bir talep olduğunu doğruluyor: "Gerek gittiğimiz konserlerde gerekse bizi bizzat arayarak İstanbul içinden ve dışından yoğun taleple karşılaşıyoruz. Tabi hepsine cevap verebilmemiz mümkün değil. Zaman zaman elemeler yapıyoruz. Bir müzik kuruluşumuz var. Belli yeteneklere sahip olmak yeterli değil, belli aşamalardan da geçmek gerekiyor. Şu an A Takımı diyebileceğimiz 20 çocuğumuzla çalışıyoruz. Konserlere dönüşümlü olarak gidiyoruz, böylece çocukların yükünü de hafifletmiş oluyoruz. Çocuklar 'biz yorulmuyoruz' diyorlar ama sonuçta hepsi öğrenci ve başka mesuliyetleri var."

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Kültür bölümü’nde 03.01.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Kültür Servisi / Türkiye
  • tags Etiketler: minik, sır, albüm,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Kültür

    1. Tekkeler niye kapatıldı?
    2. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    6. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    7. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    8. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    9. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    10. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
  • Diğer

    1. Hangisi Aydın, Ne Aydın'ı?...
    2. Halkımızı zalimlerin insafına terk etmeyeceğiz
    3. "Soruşturmada hayal kırıklığı yaşıyoruz"
    4. 'Bilgileri Eymür'ün internet sitesinden aldım'
    5. Orayı da özel güvenlik koruyacak
    6. 'Güçleri yetiyorsa öldürsünler'
    7. Bursa'da hadis icâzet merasimi
    8. İstanbul'da canlı bomba düzeneği ele geçirildi
    9. Savcılığa rest: İfadeye gelmiyoruz
    10. Rakip Finlandiya
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Midyat'a Vatikan kolonisi!
    3. Yelkenler indirildi
    4. Memura yüzde 3,5 Cargill'e yüzde 35
    5. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Üşütmeye Karşı Etkili (Ciğerotu)
    8. Aynı aşk ve heyecanla
    9. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    10. İktidarda figüran çatlağı
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Dedem döneminde dini kitap toplatılmış
    5. Saraybosna Film Festivali Çocuklar'la açılacak
    6. Yarım yüzyılda Burhan Doğançay
    7. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
    8. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    9. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    10. Çin'den Pentagon'un raporuna tepki
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek