İthal ette domuz düzenlemesi!

7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’e göre, domuzla aynı kesimhanede kesilen sığır etleri ithal edilemeyecek. Tebliğde daha önce böyle bir tedbirin bulunmaması dikkat çekerken, bu düzenleme bile Türkiye’nin ithal ette nasıl bir riskle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi.

BOSNA HARİÇ 67 BİN TON ET İTHAL EDİLECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı son kararla kasaplık ve besilik hayvanın dışında yoğun bir et ithalatı da yapılacak. Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı sözleşmelere göre, 2018 Nisan ayına kadar Bosna Hersek ’ten yapılan ithalat hariç tam 67 bin ton karkas et ithal edilecek. Karkas et ithalatı da Avrupa ülkelerinden yapılacak. Besilik ve kasaplık hayvanın yanında yüksek miktarda et ithalatının da yapılacak olması ülke hayvancılığının içinde bulunduğu acı durumu gösterirken, Bakanlık ithal etler için ‘helal kesim’ dese de vatandaşın kafasındaki soru işaretleri bitmiyor.

İTHALATIN YAPILACAĞI BİR DÖNEMDE TEBLİĞ DEĞİŞTİRİLDİ

Karkas et ithalatı ile ilgili firmalarla sözleşmelerin yapıldığı bir dönemde Resmi Gazete ’de yayımlanan bir tebliğ ise dikkat çekti. 7 Ekim’de yayımlanan ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’de ithal etle ilgili şartlar ağırlaştırılırken özellikle yeni eklenen bir ‘fıkra’ anlamlı bulundu. Bundan önce (2012 yılında) yayınlanan tebliğin ilgili maddesinde böyle bir fıkra bulunmazken, son yayınlanan tebliğde ‘bulaşmayla’ ilgili teknik şartın yer alması ‘ithal ette domuz tedbiri’ şeklinde yorumlandı.

HELAL ET KONUSUNDA VATANDAŞIN KAFASI KARIŞIK

Ülke hayvancılığı alarm vermeye devam ediyor. Kırmızı ette, üretim tüketimi karşılamazken, buradaki açık ithalatla kapatılmaya çalışılıyor. İthalat geçici bir tedbir olarak uygulansa da yanlış politikalardan dolayı Türkiye giderek ithal ete bağımlı hale geliyor. Haliyle de helal et konusunda vatandaşın kafası karışıyor. Bilindiği üzere hayvancılıkta ithalat ağırlıklı olarak canlı hayvan üzerinden yapılıyor. Doğrudan et ithalatı yerine canlı hayvan ithalatı tercih edilen bir durum olsa da artık bu da soruna çözüm olmamaya başladı.

TEBLİĞDE DİKKAT ÇEKEN DÜZENLEME

‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 5’nci maddesinin 5’nci fıkrası şöyle: “27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında etlerin parçalanması çalışmaları bulaşmayı önleyecek şekilde yürütülmelidir”

İTHAL SIĞIRLARLA DOMUZLAR AYNI İŞLETMEDE KESİLEMEYECEK!

İlgili fıkrada atıf yapılan ‘Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nde ise sığırlarla domuzların aynı işletmede kesimi ve etlerinin parçalanmasına izin verilmiyor. Yönetmeliğin söz konusu maddesi şöyle: “Domuz ve tek tırnaklı hayvanlar dışındaki hayvan türlerinin kesimi ve muamelesi, etlerinin parçalanması, soğutulması, etlerinden kıyma, hazırlanmış et karışımı, MAE ve et ürünleri üretiminin yapılması, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi ile ilgili faaliyetlerle uğraşan gıda işletmelerinde domuzlar ve tek tırnaklı hayvanlara ve bu hayvanların etlerine ilişkin faaliyetler yürütülemez, bu işlemler domuz ve tek tırnaklı hayvanlara mahsus her iki tür için ayrı ayrı onaylanmış veya kayıt altına alınmış gıda işletmelerinde yürütülür.”

24 Ekim 2017 - Helal Hayat

Muhabir Sadettin İnan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Anket İİT'nin Filistin'in başkentini Doğu Kudüs olarak kabul etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

YÜKLENİYOR