Sentetik tatlandırıcılı ürünlere dikkat

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin K. Büyüközer, sentetik tatlandırıcılara dikkat etmeleri konusunda tüketicileri uyardı.

Büyüközer, “Bazı üreticiler hafıza kaybından, beyin tümörüne kadar kaygı verici semptomlara neden olan sentetik tatlandırıcıları doğal tatlandırıcıların yerine, çok ucuz oldukları için tatlandırıcı olarak kullanmaktadırlar” dedi. Sentetik tatlandırıcıların en fazla kullanım alanlarının toz ve sıvı içecekler olduğuna dikkat çeken Büyüközer, “İlaç sanayinde, şekerleme ve pasta ürünlerinde aspartam, Asesülfam-K ve Sakarin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen Alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın içinde bulunan fenilalalin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

SUNİ TATLANDIRICI ISININCA ASİDE DÖNÜŞÜYOR

Aspartam’in neden bu kadar tehlikeli olduğu hakkında bilgi veren Dr. Büyüközer, “Bu suni tatlandırıcının ısısı 86F (30C) seviyesine ulaşınca, içindeki metil alkol , formaldehite, sonra da formik aside dönüşüyor, bu da metabolik asidozise yol açıyor. Metanol zehirlemesi diğer koşulları açısından multiple sclerosis benziyor. Doktorlar insanlara yanlışlıkla multiple sclerosis teşhisi koyuyor. MS ölüme yol açmazken metanol zehirlemesi öldürücü oluyor. Şişelerde, kutularda ‘Soğuk içiniz’ ibaresi göze çarpıyor. Soğuk içmenizi bildiren bu ibare, sizin zevkinizi artırmak için konmuyor. Soğuk içmezseniz, yukarıda belirttiğimiz kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşan formaldehit ve formik asit sizi zehirleyerek ölümünüze sebep olabilir. Bu noktada ölüme sebebiyetten ceza almaması için üretici firma ambalaj üzerine ‘soğuk içiniz’ ibaresini yazdırıyor. Özellikle Kurban olanlar genellikle suçlunun aspartam olduğunu bilmiyor. Kullanmaya devam ediyor. Diyet meşrubat içmezseniz ve gıda etiketlerinde yazılı aspartam kelimesine dikkat ederseniz, sağlığınız için iyi yaparsınız” şeklinde konuştu.

NORMAL ŞEKERDEN 200 KAT DAHA TATLI

Asesulfam- K’nın normal şekerden 200 kat daha tatlı olduğunu aktaran D.r Büyüközer, “Fırın ve pasta ürünlerinde, sakızlarda, jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlar da kullanılmaktadır. İki fare araştırmasında bu maddelerin kansere sebep oldukları ve diğer çalışmalarda ise bu katkı maddesinin güvenirliğinin bulunmadığı ispatlanmaktadır” dedi.

Millî Gazete

10 Ekim 2017 - Helal Hayat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Anket İİT'nin Filistin'in başkentini Doğu Kudüs olarak kabul etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

YÜKLENİYOR