milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

26 MAY 2012 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY
  • YELKENLER İNDİRİLDİ
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • SAADET PARTİSİ GAZZE'DE YETİMHANE İNŞA EDECEK
  • İKTİDARDA FİGÜRAN ÇATLAĞI
  • HALKIMIZ GÖSTERİLENE DEĞİL, GİZLENENE BAKSIN
  • YASA GERİ ÇEKİLSİN

'Taşeronlar' eliyle yoksullaştırılıyoruz

04 MAYIS 2011
ÇAR 03:20

[-] Normal [+]
  • Ekonomi
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Ucuz iş gücünü yaygınlaştırmak için son yıllarda taşeronlaşma başta kamu olmak üzere özel sektörde giderek yaygınlaşması, Türkiye'de çalışan ama emeği ile geçinemeyen büyük bir yapı oluşturdu.

  • 'Taşeronlar' eliyle yoksullaştırılıyoruz -

Türkiye'de yoksulluk algısı giderek derinleşiyor. İşsizlik ve gelir seviyesindeki çarpıklık toplumun büyük bir kesimini giderek yoksullaştırıyor. Rant ekonomisinden üretim ekonomisine bir türlü geçilememesi işsizliği körüklerken, çalışma mevzuatındaki çarpıklıklar da iş gücünü ucuzlatıyor. Türkiye'de emeği ucuzlatan bu yapıda işsizler iş bulamıyor, çalışanlar da emeklerinin karşılığını alamıyor.

Bu yapının en acı örneğini taşeron işçileri oluşturuyor. Türkiye işgücü göstergelerine göre 22 milyon 461 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanların yaklaşık yüzde 61'ini yani 13,8 milyonunu ücretli ve yevmiyeli çalışanlar oluşturuyor. Taşeron işçileri de bu çalışanların içinde önemli bir yeri tutuyor. Ucuz iş gücünü yaygınlaştırmak için son yıllarda taşeronlaşma başta kamu olmak üzere özel sektörde giderek yaygınlaşması, Türkiye'de çalışan ama emeği ile geçinemeyen büyük bir yapı oluşturdu. Son çıkarılan Torba Kanunu ile taşeronlaşmanın önü tamamen açılırken hükümet çalışma mevzuatında yaptığı değişikliklerle de buradaki emek sömürüsüne destek veriyor.

Belediyelerde, hastanelerde, okullarda ve bakanlıklarda özellikle temizlik ve güvenlik işlerinin neredeyse tamamı taşeron firmaları aracılığıyla yapılıyor. Taşeron firmalarında 500 bine yakın bir çalışanın olduğu tahmin ediliyor. Bu çalışanlar, asgari ücret veya biraz üstünde ücret alırken kıdem tazminatları, izin hakları ve iş güvenceleri kesinlikle bulunmuyor. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, belediyenin temizlik işlerini almış bir taşeron firmasında çalışan işçi ortalama olarak 600 lira ile 750 lira arasında bir ücretle sabah 06.00, akşam 18.00 olmak üzere günde 12 saat çalışıyorlar. Firma tarafından yemek parası da verilmediği için yemeklerini de kendi ceplerinden yiyorlar. Aldıkları ücretin yarısını zaten yemek ve yol ücreti olarak harcayan bu çalışanlar geriye kalan rakamla da ailelerinin bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.

Kıdem tazminatını hak edemiyorlar

Ücret politikasındaki bu sefaletin yanında taşeron firmaları her yıl işe giriş çıkış yaptıkları için çalışanlar, kaç yıl çalışırlarsa çalışsınlar hiçbir şekilde kıdem tazminatı da hak edemiyorlar. Haftalık izinleri de kesinlikle bulunmuyor. Bazı firmalar çalışanlarına iki hafta da bir gün izin kullanmalarına müsaade ediyor. Bu tablo, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde toplumda önemli bir kesimi oluşturan taşeron işçilerinin açlık sınırının da altında bir yaşam sürdüğünü gözler önüne seriyor. TÜİK'in yoksulluk raporuna göre Türkiye'de kişi başı günlük harcaması, satınalma paritesine göre 1 doların altında kalan fert bulunmuyor. Yine aynı rapora göre Türkiye'de fertlerin yaklaşık yüzde 0.48'i yani 339 bin kişi sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının altında yaşam sürüyor. Taşeron işçilerinin aldıkları ücretler aileleri ile birlikte düşünüldüğünde TÜİK'in yoksulluk göstergesinde en dip nokta olan 1 dolar seviyesinin biraz üstünde gözüküyor. Ancak sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının ise en dibinde yaşıyorlar.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ekonomi bölümü’nde 04.05.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Sadettin İnan / Türkiye
  • tags Etiketler: tüik, işsizlik, politika,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ekonomi

    1. Bol keseden laf var
    2. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    3. Fransa'yı topa tuttu
    4. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    5. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    6. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    7. "Taahhüdüne uy, Avro'da kal"
    8. Sabır taşı çatladı
    9. Konut satışları çakıldı
    10. 7 milyon işçi "küresel sermayeye" karşı birleşti
  • Diğer

    1. Hangisi Aydın, Ne Aydın'ı?...
    2. Halkımızı zalimlerin insafına terk etmeyeceğiz
    3. "Soruşturmada hayal kırıklığı yaşıyoruz"
    4. 'Bilgileri Eymür'ün internet sitesinden aldım'
    5. Orayı da özel güvenlik koruyacak
    6. 'Güçleri yetiyorsa öldürsünler'
    7. Bursa'da hadis icâzet merasimi
    8. İstanbul'da canlı bomba düzeneği ele geçirildi
    9. Savcılığa rest: İfadeye gelmiyoruz
    10. Rakip Finlandiya
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Midyat'a Vatikan kolonisi!
    3. Memura yüzde 3,5 Cargill'e yüzde 35
    4. Yelkenler indirildi
    5. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Üşütmeye Karşı Etkili (Ciğerotu)
    8. Aynı aşk ve heyecanla
    9. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    10. İktidarda figüran çatlağı
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Dedem döneminde dini kitap toplatılmış
    5. Saraybosna Film Festivali Çocuklar'la açılacak
    6. Yarım yüzyılda Burhan Doğançay
    7. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
    8. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    9. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    10. Çin'den Pentagon'un raporuna tepki
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek